close

Beste leden van deeljevideos, standaard krijgt iedereen die lid wordt 1 GB opslag.

Volgende


Hoe zet je jouw DNA in de juiste stand? - Pierre Capel

42 Bekeken
John Jaarsveld
3
gepubliceerd op 26 May 2021 / In Wetenschap

Uit het minicollege
#3 Angst, de grote Sloper: College - Pierre Capel
https://youtu.be/NCGtw-21miM

Gevoelens dwarrelen niet als een vage mist door ons lichaam, maar zijn keiharde biochemische processen die het gebruik van jouw DNA besturen.
Al onze cellen hebben, in de vorm van DNA, dezelfde genetische informatie, en die wordt in ieder cel anders gebruikt. Of een gen aan- of uitstaat in een cel, wordt mede bepaald door een grote familie van z.g. “DNA schakelaars”, de transcriptiefactoren.
Gevoelens, die in het limbisch systeem van de hersenen worden gevormd, sturen de aanmaak van hormonen aan, die op hun beurt deze transcriptie factoren kunnen activeren en hiermee lichaamsfuncties veranderen.
Iedereen kent de relatie gevaar/Adrenaline, en zo heeft ieder gevoel zijn specifieke hormoon reactie, die via de transcriptiefactoren honderden genen aan- of uitzetten.
Angst heeft op deze manier een dramatisch effect op ons DNA gebruik, omdat niet alleen het onderhoud van onze zenuwen en hersenen wordt verstoord, maar ook het immuunsysteem in een andere stand komt, waardoor heel veel andere functies ontregeld worden.
In deze tijd is het uiterst belangrijk om bij jezelf na te gaan of de huidige angst voor een virusje reëel is, of onterecht wordt aangepraat vanuit onverklaarbare gronden.

Het immuunsysteem of afweersysteem is het verdedigingssysteem van een organisme tegen ziekte. De functie is zowel externe als interne ziekteverwekkers te bestrijden. De Latijnse term immunis betekent vrijgesteld, verwijzend naar bescherming tegen indringers van buiten. De term 'immuunsysteem' verwijst naar de immuunrespons in meercellige organismen, waarin een groot aantal cellen en moleculen samenwerken om indringers te weren. Bacteriën en andere eencelligen hebben evenals meercellige organismen wel cellulaire mechanismen om zich te verdedigen tegen virussen of andere bacteriën, maar deze mechanismen worden geen immuunsysteem genoemd.

Laat meer zien
0 Comments sort Sorteer op

Volgende